8. klasse på udvekslingsbesøg i Sankt Petersborg

I september havde Tranbjergskolen besøg af en flok elever fra Sankt Petersborg, og i april var det blevet skolens tur til at sende to 8. klasser på 6 dages udveksling den modsatte vej.
I år var det 8.a og 8.e, der blev de heldige vindere af lodtrækningen blandt skolens fem 8. klasser om, hvem der skulle af sted.
Eleverne var indkvarteret privat hos de russiske familier, og det gjorde stort indtryk at opleve en anden kultur så tæt på. Det var både en stor oplevelse og en udfordring, fortæller Sara, Victoria og Mark fra 8.e. Danske unge er vant til at have deres eget værelse og meget privatliv, men i Sankt Petersborg kan man godt have sit værelse i stuen og bo meget tæt. I det hele taget var alting meget anderledes: Sproget, som eleverne lærte enkelte gloser af, maden ”Vi fik aftensmad til morgenmad og mange pandekager og æg”, og ikke mindst skolen. De to 8. klasser var med de russiske elever i skole, en privatskole med dørvagter og billeder på væggene af de dygtigste elever. Her oplevede danskerne den russiske disciplin og det autoritære forhold mellem elever og lærere. ”Der er meget mere disciplin, og de har mange flere lektier for. De har mere respekt for læreren. Danske elever har mere frihed, både i skolen og hjemme. Det er også rart, at vi kan snakke med vores lærer om private ting, det gør de ikke i Rusland. Men deres skole var flottere end vores” fortæller 8.e., som dog ikke synes, at billeder på væggen af de dygtigste elever er noget, der skal indføres på Tranbjergskolen.
Turen bød også på sightseeing, besøg på Eremitagen, balletforestilling og en familiedag, hvor de russiske familier havde arrangeret forskellige oplevelser for ’deres’ dansker. Denne dag var ifølge flere elever den bedste oplevelse på turen.
Lærer i 8.e, Anne-Marie Lydum Aveta, mener, at turen har gjort eleverne mere modne: ”De er virkelig vokset på det personlige plan. På det her alderstrin er det rigtig godt at komme ud og se, at hele verden ikke er lige som det, de kender derhjemme”.
Eleverne har selv betalt 600 kr. for turen, resten er betalt af Aarhus Kommune.

09-05-2016 ACK