Den rigtige beslutning at tage 10. klasse

Af Kenneth Bach-Kristensen, lærer på Tranbjergskolen
Skoleåret nærmer sig sin afslutning. For Cecilie Sauer, der går i 10. klasse på Tranbjergskolen, har det været et godt skoleår.
Cecilie valgte at gå i 10. klasse på Tranbjergskolen af to årsager. Dels var hun ikke helt sikker på, hvad hun ville uddannelsesmæssigt, og her tilbyder skolen praktik som særligt fag og dermed ekstra hjælp til afklaring. Dels havde hun brug for en ny start efter en række svære år som afslutning på hendes skoletid i grundskolen.
Det viste sig at være den helt rigtige beslutning. ”Gennem skoleåret er jeg helt sikkert blevet mere moden, og samtidig har jeg oplevet lærere, der virkelig giver sig tid til os. Jeg har diagnosen ADD, og det har været svært i de senere år at overskue skolen og de krav, der stilles til os unge, både som elever og som mennesker”, siger Cecilie og tilføjer: ”I 10. har jeg haft faste samtaler med min lærer, og der har jeg kunnet fortælle om alt det, jeg tumler med; både om skole, venskaber, uddannelse og familie, og det er fedt at blive taget alvorligt. Samtidig har det givet mig mere lyst til at komme i skole og til at tage en uddannelse inden for noget, der interesserer mig”.
Uddannelsesmæssigt har Cecilie også oplevet, at 10. klasse har hjulpet hende på vej. På Tranbjergskolen har der igen i dette skoleår været rigtig gode muligheder for at placere praktik i skoleugen, og Cecilie har gennem praktikken fået afklaret, hvilken vej hun vil gå efter skolen: ”Inden jeg startede i 10., ville jeg gerne være frisør, og jeg brugte mange dage i praktik hos en frisør. Det gjorde, at jeg kom i tvivl, og da jeg nu i mange uger har været i praktik på plejecentret Borgvold i Viby, er jeg blevet ret sikker på, at det nu er Social-og sundhedsskolen, jeg vil starte på.”
I samarbejde med uddannelses- og ungdomsvejledningen (UU) starter Cecilie snart på et 3 uger langt forløb på SOSU skolen for at lære mere om uddannelserne der. Det kan lade sig gøre, fordi 10. klasse er et meget fleksibelt skoleår, og på Tranbjergskolen gør man meget ud af at skabe dens slags muligheder for den enkelte elev.
Cecilie er lige nu ved at klare afgangsprøverne, og hun glæder sig naturligvis til sommerferien. Samtidig er det også lidt ærgerligt at skulle forlade skolen, som hun kun lige har vænnet sig til for alvor. ”10. klasse går hurtigt. Jeg har det slet ikke, som om der er gået et helt skoleår, for det hele har været meget intenst. Jeg valgte det, fordi min kusine gik der og var super glad for det, og jeg kan godt se nu, at det var det helt rigtige valg. Netop fordi 10. klasse på Tranbjergskolen er et lille center, er det hurtigt trygt og rart at være der - og ret hyggeligt faktisk”, slutter Cecilie og griner lidt af de mange, der siger, at 10. klasse er spild af et uddannelsesår. ”Hvis du starter på den forkerte uddannelse, kan du jo spilde mange år på ikke at gennemføre forskellige uddannelser, så hellere være helt klar inden man starter, så man ved, hvad man vil. Det er altså det vigtigste”.
Tranbjergskolen glæder sig til endnu et hold 10. klasse elever, der starter med introtur til august. Der er plads til yderligere et par elever, hvis man som Cecilie ønsker et godt skoleår at slutte folkeskolen af med.

26-05-2016 ACK