Kan du ikke lige lære mig det der med æg?

Børn & Unges nye rådmand Thomas Medom besøger Naturcenter Tranbjerg.
Solen skinner, der er tændt bål på Naturcentrets bålplads, og hvide røgskyer hvirvler rundt mellem bygningerne. 4B skal lave fladbrød af korn, som de selv har dyrket og malet. Fladbrødene bliver bagt over bålet og spises med rigeligt smør, og der bliver også smagsprøver til rådmand Thomas Medom, som er gæst på Naturcentret denne dag. Men inden han når til fladbrødene, skal han introduceres for stedets mange dyr og de forskellige aktiviteter, som centret tilbyder.

Grønne æg fra Chile
”Engang var jeg helt oppe ved kirken for at hente nogen af dem hjem”. Mads fra 4B guider rådmanden rundt og fortæller ivrigt om Naturcentrets ænder, der går frit omkring og som tilsyneladende ind i mellem får trang til at begive sig ud på deres helt eget lille eventyr. En gås af imponerende størrelse vandrer også frit omkring på pladsen mellem bygningerne og tiltrækker sig en vis opmærksomhed fra rådmanden.
Mads har glædet sig til at være guide, og han ved tydeligvis, hvad han taler om, når han forklarer om de forskellige hønseracer. På Naturcentret har man bl.a. en race, der oprindeligt kommer fra Chile, som lægger de fineste, grønne æg. Da rådmanden er på besøg, er det netop nogle af disse æg, der ligger i Naturcentrets rugemaskine. ”Kan du ikke lige lære mig det der med æg?” spørger rådmanden, og Henning, Naturcentrets daglige leder, forklarer, at det tager 21 dage, før æggene er udruget. Æggene skal naturligvis være befrugtede, så det kræver en hane i hønsegården, hvis der skal komme kyllinger ud af det. Naturcentret sælger også en del af æggene, som er certificerede økologiske og salmonellafri. Den lokale Rema1000 sponsorerer en del af hønsefoderet i form af gammel frugt og grønt, som butikken ellers ville kassere, men som hønsene spiser med velbehag. Et fint eksempel på et lokalt samarbejde, som kommer alle parter til gode.

Et unikt sted for alle
Mads er en af de børn, som elsker at komme på Naturcentret, og han kommer der både med skolen og i sin fritid. Han hjælper Henning med at passe dyrene og nyder det fristed, som centret er. Her er som regel fred og ro, og der er altid nogen dyr at nusse om. Høns, kaniner, får, geder og koen Isabella, som alle gerne vil snakkes med. Naturcentret et virkeligt fint supplement - og for nogen børn et rigtigt godt alternativ - til det traditionelle forenings- og fritidsliv. Her får man både fællesskab og ansvar.
Undervejs på sin rundvisning får rådmanden et indblik i alle de muligheder, Naturcentret byder på. Både skoleklasser og børn fra dagtilbud og Ung i Aarhus bruger de mange tilbud. Henning tilrettelægger læringsforløb og aktiviteter, målrettet de forskellige alderstrin, der fx kan handle om årstiderne og naturens gang, smådyr i vandhullet, fra ’jord til bord’, spiring og såning, tilplantning af kornmarken og høst af afgrøder og meget mere.
Blandt både børn og voksne er Naturcentret et meget populært sted. ”Vi bruger mange af timerne i Natur & Teknik her på Naturcentret. Eleverne nyder at komme væk fra klasseværelset og bruge krop og sanser på en anden, mere aktiv måde. Stedet er desuden guld værd i inklusionsøjemed, fordi alle børn kan være med på lige fod her” fortæller Birte Nielsen, lærer i 4B.
Børnene har mange indbyrdes samtaler om de ting, de oplever på centret, og ind i mellem bliver der rykket ved nogen grænser. Som fx den dag, eleverne skulle flå en håndfuld fasaner: ”I starten var det ulækkert, men så blev det meget sjovt” som Mads’ klassekammerat udtrykker det. Skolens modtageklasser (klasser for elever, der er i gang med at lære dansk) kommer også jævnligt på Naturcentret. Det er god sprogtræning, for her får de ord for mange ting, som de måske ikke møder andre steder i hverdagen.
Thomas Medom slutter sit besøg med en kop varm kakao i den ene hånd og et fladbrød i den anden. Han takker Mads for rundturen, som har givet ham en fin indsigt i, hvilket unikt sted, Naturcentret er.

12-04-2018 ACK